This blog is intended to grow into an explanation of how to facilitate an Estimation Matrix for a colleborative estimation session. In this session Stakeholders and Scrum Team(s) collaborate to quickly estimate Backlog Items both in relative Value & Effort. Below is a dutch simplistic plan which could get you started already. The blog should be worked on and will eventually be released in english when it’s fully refined. In the meantime please let me know if you found this helpful and what should be improved to make it more helpful.

Een simpel stappenplan om de Fruit Game te faciliteren

Het model noem ik Estimation Matrix en het spel om het te leren heet ‘Fruit Game. Met onderstaand stappenplan kun je het vrij eenvoudig faciliteren. Met een beetje fantasie kun je hier ook uit halen hoe je dit doet voor een (stukje) Product Backlog.

Disclaimer: ik heb dit spel niet zelf verzonnen. Omdat ik nergens een beschrijving kan vinden, heb ik besloten dit zelf maar eens op te schrijven en de naam Estimation Matrix verzonnen. Ken je een andere bron waar dit wel beschreven staat, houd ik me aanbevolen.

  1. Introduceer de fibonacci reeks en het concept relatief schatten. Belangrijkste hierbij is dat de waardes als emmertje fungeren. Twijfel je waar het past, dan is de grotere waarde de juiste keuze. Uiteindelijk middelt de variatie toch wel uit en het gaat hier _juist_ niet om precisie.
  2. Laat elk team een topic kiezen waarvan ze ‘dingen’ kunnen verzinnen, bijvoorbeeld fruitsoorten, landen, automerken, sporten, whatever. Elk team genereert minimaal 10 verschillende dingen op post its. Meer is beter 😊
  3. Op de flipover schrijft het team van boven naar onder de fibonaccireeks (fakeonacci: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 50, 100). Elk team kiest een eigenschap waaraan ze ‘waarde’ van het item koppelen. Bij fruit bijvoorbeeld hoe lekker het is, of hoeveel calorieeen het bevat per los stuk.
  4. Het team kiest een ‘gemiddeld/normaal’ waardevol stuk (fruit) en hangt die bij 5. Vervolgens wordt de rest daar relatief aan opgehangen.  (het kan zijn dat het eerste stuk later verplaatst wordt. Dat is niet erg, het gaat om het totaal plaatje van onderlinge relatieve verhoudingen)
  5. Op de flipover schrijft het team onderaan (of bovenaan, maakt niet uit) van links naar rechts de fibonaccireeks (fakeonacci: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 50, 100). Elk team kiest een eigenschap waaraan ze ‘inspanning om te maken’ van het item koppelen. Bij fruit bijvoorbeeld uit welk land het vervoerd moet worden het is, of hoeveel inspanning het is om eetklaar te maken per los stuk.
  6. Het team kiest een ‘gemiddeld/normaal’ inspanning stuk (fruit) en hangt die bij 5. Vervolgens wordt de rest daar relatief aan opgehangen. Let op dat de post its alleen nog horizontaal verplaatst hoeven worden, de ‘waardes’ houden we in stand. (Zijn er nieuwe inzichten over waarde en wil het team die nog aanpassen, dan is dat niet erg, maar dit hoef je niet vantevoren toe te lichten)
  7. Dat was het! Je hebt nu een volledige Estimation Matrix. Rechts onderin hangt het ‘laaghangend fruit’, dingen die veel waarde leveren voor weinig inspanning. Op deze manier kan de Product Owner ook de output in de Product Backlog volgorde verwerken.
  8. Doe ter afsluiting een report out met de aanwezigen voor de grootste inzichten en om feedback op te halen op de werkvorm. Let ook op duidelijk beleggen van eventuele verdere acties, er zullen ongetwijfeld niet alleen antwoorden uit de sessie komen, maar ook vragen en dingen die verder uitgezocht moeten worden!

De stappen voor het toepassen van een Estimation Matrix op een echt product zijn vrijwel het zelfde. Ik verwacht dat je alleen meer tijd nodig hebt en wellicht nog wat andere facilitatietechnieken, bijvoorbeeld uit Liberating Structures, om tot een gedeeld beeld van waarde te komen met de aanwezigen. Voor inspanning is dat meestal eenvoudiger, maar wel ook goed om even bij stil te staan.

Ik hoop dat dit helpt, en ben benieuwd of je hier iets mee kunt. Heb je dit gebruikt, wil je dan je ervaring  laten weten?

One thought to “Estimation matrix aka Fruit Game”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.